Books 4 Life

In het witte gebouw van het Rode Kruis op de hoek van de Koningsweg en Park Oosterspoorbaan zit Books 4 Life Utrecht, een goedlopende tweedehands boekenwinkel die draait op de inzet van vrijwilligers. De verkoopopbrengst gaat naar goede doelen.

Breed assortiment
Books 4 Life draait op de inzet van 65 vrijwilligers die graag zien dat boeken nieuwe lezers krijgen. Je kunt boeken bij de winkel inleveren. Jaarlijks wisselen hier 50.000 (!) boeken van eigenaar in allerhande categorieën als bestsellers (ook Engels), thrillers, kinderboeken en non-fictie (geschiedenis, reizen, koken etc.). Ook voor tweedehands cd’s, langspeelplaten en dvd’s kun je er terecht.

Selectie op kwaliteit
Voorzitter Michiel Erkelens legt uit hoe Books 4 Life is uitgegroeid tot meer dan een kringloopwinkel: “We selecteren titels bij binnenkomst op kwaliteit. Daar hebben we een groep van specialisten voor – ook allen vrijwilligers – die goed gevoel hebben voor wat in hun categorie goede verkoopkansen heeft. Wat geen snelle doorloop zal hebben doneren we aan de Utrechtse kringloopwinkel De Waarde. De doorloop is daardoor hoog, klanten komen geregeld terug, omdat er altijd nieuwe titels zijn. De prijzen liggen tussen de 50 cent en de 12 euro. Specialistische boeken en titels die voor niet-Utrechters interessant zijn verkopen we exclusief via onze webshop en kunnen zelfs duurder zijn.”

Opbrengst naar goede doelen
De methode van Books 4 Life zorgt voor een grote opbrengst die elk jaar voor 90% naar goede doelen gaat. De ene helft naar Oxfam Novib en Amnesty International, de andere naar een keur aan lokale initiatieven die zich inzetten voor de medemens. Bijvoorbeeld Leergeld Utrecht, Taal Doet Meer, Resto VanHarte en Move Utrecht. Michiel Erkelens is trots hoe de winkel zich in 15 jaar ontwikkeld heeft: “Books 4 Life is gestart als idee van een student in Tilburg, inmiddels zijn er zes winkels in Nederland waaronder deze in Utrecht. Het is een duurzaam bedrijf: boeken krijgen meerdere levens, mensen kunnen voordelig goede boeken kopen, en met dit alles steunen we goede doelen. Voor ons als vrijwilliger is dit zeer dankbaar werk.”

Openingstijden
De winkel is geopend van maandag t/m zaterdag tussen 11:00 en 17:00 uur voor zowel verkoop als donatie van boeken, dvd’s en platen. Meer info: www.books4lifeutrecht.nl

Winkel met boeken, platen en cd’s
Books4Life zit in het Rode Kruisgebouw aan de Koningsweg, aan het einde van Park Oosterspoorbaan.