“Dit jaar geen Maliebaanfestival,” zo zegt Andre Vonk van Bureau de Kermisgids, organisator van vele kermissen in het land. “De gemeente krijgt het omleidingsplan niet rond. Blijkbaar wordt er op zoveel plekken in Utrecht aan de weg gewerkt dat een week lang de Maliebaan afsluiten tot verkeerschaos zou leiden. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het sowieso lastig werd om een goede kermis neer te zetten. Het Malieblad is nu anders ingericht. En er staan grote werkzaamheden aan de Maliebaan op stapel die tot verdere aanpassingen zullen leiden aan het kermisterrein. De vooruitzichten zijn niet goed op deze plek.”
De kermis zou plaats vinden van 1 t/m 6 juli. Het is het derde jaar op rij dat de Piekenkermis niet doorgaat, de eerste twee keer vanwege corona.
Handel en heiligheid
De kermis startte in 1988 als Piekenkermis. In dat jaar wilde de stad vieren dat vijf kerken waren gerestaureerd (‘Utrecht Kerkenstad’). Een grootse kermis op de Maliebaan leek een passend feest. De ritprijs werd vastgesteld op 1 piek om het vertier voor een breed publiek mogelijk te maken. Jarenlang wijdde een priester staand tussen de botsauto’s elke kermis in met een Heilige Mis. Overigens heeft Utrecht een rijke kermishistorie, die terug gaat tot de Middeleeuwen. Het woord kermis is een verbastering van kerke-mis waarmee een nieuwe kerk met groot ceremonieel werd ingewijd. Met na afloop een feestelijke markt. Handel en heiligheid is nog steeds de twee-eenheid van een goede kermis. Ook de Piekenkermis sloot altijd af met een grote markt op de Burgemeester Reigerstraat.
Foto: Piekenkermis in 2013 – Het Utrechts Archief