Op 26 oktober 1133 ging Floris de Zwarte, korte tijd Graaf van Holland, met een tiental gezellen valkenieren. Eenmaal buiten de nieuwe stadswallen werd hij door zijn politieke vijanden, de adellijke broers Herman van Cuijk en Godfried van Arnsberg, in een hinderlaag gelokt. Hij wist nog te ontsnappen, maar in Abbenstade (nu: Abstede) struikelde zijn paard en werd hij alsnog met het zwaard afgemaakt. Het drama speelt zich af tegen de achtergrond van het recente stadsrecht dat Utrecht in 1122 had gekregen van de Duitse keizer Hendrik V, tot groot chagrijn van de heersende Utrechtse bisschop Godebalds.
Historicus en buurtgenoot Martin de Bruijn zal vrijdag 31 januari tijdens het Cultuurhistorische Café deze (politieke) moord in het Oost van negen eeuwen geleden duiden, mede aan de hand van een (verrassende) opgraving in 1949.
Cultuurhistorisch Café
Vrijdag 31 januari 16:30 uur (inloop 16:15)
Toegang gratis (bar open na afloop)
Locatie: De Wilg (Mecklenburglaan 3-5)
Organisatie: Oost Voor Elkaar
Het maandelijkse Cultuurhistorische Café wordt elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd door de wijkcoöperatie Oost Voor Elkaar in ontmoetingscentrum De Wilg. Een prachtige locatie, want dit voormalige schoolpand, gebouwd in Amsterdamse Stijl, heeft zélf een spraakmakende historie.