Het Maliebaanstation is sinds 1953 Spoorwegmuseum. Maar het rijksmonument kent een rijke en bewogen historie. Het werd 150 jaar geleden gebouwd door de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij (HIJSM) als halte op de Oosterspoorlijn Hilversum – Lunetten. Van hieruit kon je zelfs naar Brussel en Parijs reizen, een station met internationale allure! Het passagiersvervoer nam al na 15 jaar snel af nadat de HIJSSM in 1885 een halte opende aan de Bilstraat die snel populair werd bij de vele overstappers op de paardentram naar Zeist. Het Maliebaanstation ‘verviel’ tot rangeerterrein voor goederentreinen.
Beladen Treinen
Tijdens de bezetting 1940-45 kreeg het station tijdelijk een militaire functie o.a. voor transport van Duitse verlofgangers. Zwarte bladzijde in deze geschiedenis zijn de twee treinen waarmee in 1942 honderden Utrechtse Joden zijn gedeporteerd. Over de oorlogsjaren is in het Spoorwegmuseum een speciale afdeling Beladen Trein ingericht.
Cultuurhistorisch Café
Evelien Pieterse is conservator van het Spoorwegmuseum. Tijdens het Cultuurhistorische Café in De Wilg op vrijdag 25 april zal ze aan de hand van unieke foto’s, oude schilderijen en objecten het historische verhaal vertellen van dit monumentale station.
Vrijdag 25 april 16:30 uur (inloop 16:15)
Toegang gratis (bar open na afloop)
Locatie: De Wilg (Mecklenburglaan 3-5)
Organisatie: Oost Voor Elkaar
Het maandelijkse Cultuurhistorische Café wordt elke laatste vrijdag van de maand georganiseerd door de wijkcoöperatie Oost Voor Elkaar in ontmoetingscentrum De Wilg. Een prachtige locatie, want dit voormalige schoolpand, gebouwd in Amsterdamse Stijl, heeft zélf een spraakmakende historie.
