Huize Bertus Beer

De vijftien bewoners van Huize Bertus Beer vormen een hechte familie. Ze eten elke avond samen aan een grote tafel en ondernemen van alles. De huisnaam dragen ze met trots en staat ook in koeienletters boven de voordeur. Huisgenoten noemen zich ‘beren’. In de kast liggen grote knuffelberen en op de muur in de woonkamer is een enorme beer geschilderd. Maar … waar komt de naam Bertus Beer vandaan? Bewoonster Milou Idink ging op onderzoek.

De studentenhuizen op de IBB hebben veelal raadselachtige namen. Soms is de herkomst bekend, maar soms gaat de oorsprong ver terug. Voor de Oostkrant maakte ik een namenrubriek, maar de naam van ons eigen huis bleef een mysterie.

Fanatieke zoektocht
“Dat weet niemand”, vertelt oud-beer Nina Bolhuis me eerlijk, als ik haar naar de naam vraag. Wat volgt is een fanatieke zoektocht: we spitten huisarchieven door en raadplegen (nog) oudere bewoners. Meerdere theorieën komen boven water. Het zou vernoemd zijn naar een echte man: ‘Ingenieur Bertus Beer’. “Dat hij echt bestaan heeft, heb ik een hard hoofd in”, vertelt oud-beer Chris van der Heijden. “Waarschijnlijk is het gewoon een leuk gevonden acroniem van de letters IBB, een populair woordspel op dit wooncomplex.”

Bert’s Bierhuis
Iemand oppert dat de naam is afgeleid van Bert’s Bierhuis aan de Twijnstraat, lange tijd de stamkroeg van de beren. “Zeker niet”, zegt Colijn van Noort, huisoudste in de jaren 80. “Al lang vóór de opening van die kroeg heette het huis al zo. Het kwam destijds ook ter sprake op de reünie van bewoners uit de late jaren 70, en zelfs die konden het zich niet herinneren.”

Dat zou betekenen dat hoogstwaarschijnlijk dit huis al sinds de allereerste bewoners de naam Bertus Beer draagt. Ik moet dus nóg verder terug in het verleden.

Adam of Aap
Tijdens een recente reünie van bewoners uit de beginjaren 70 komt de aap uit de mouw! De huisoudste van destijds, Ad Goedegebuure, onthult de ware ontstaansgeschiedenis. “In 1977 zaten we wekelijks op de bank te kijken naar het tv-programma ‘Adam of Aap’ van de EO waarin de evolutieleer werd bevraagd. Elke aflevering sloot af met een voorbeeldbriefkaart met een adres voor wie meer informatie wilde. Als fictieve afzender stond Bertus Beer, Boslaan 7, Amsterdam (een tijd zonder postcodes). We vonden het een hoogst vermakelijk programma en een van ons maakte de typische IBB-associatie ‘Ingenieur Bertus Beer’. Het kwam op onze voordeur en is sindsdien onze huisnaam.”

Om deze geschiedenis voor eens en altijd te bewaren, is het ‘evolutieverhaal’ door de oudste generatie Beren op papier gezet, ondertekend, ingelijst en opgehangen. Waarvan akte!

Reünie met de allereerste ‘Beren’
Huidige bewoner Milou Idink tweede van links