Panden opnieuw gekraakt

De vier leegstaande panden naast de Albert Heijn op de Reigerstraat zijn opnieuw gekraakt. Twee eerdere kraakpogingen in 2019 werden snel door de politie beƫindigd (heterdaad), maar deze keer wisten de krakers zich de eerste dagen goed verborgen te houden. Daarom moet de eigenaar eerst naar de rechter om zijn panden te kunnen ontruimen, want volgens het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben de nieuwe bewoners nu zogenoemde huisvrede.

Pluk van de Petteflet
Het tiental jonge woningzoekers, een mix van muzikanten, kunstenaars, sociaal werkers en activisten, noemt zich Huize Pluk, vernoemd naar het kinderboek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt uit 1971. “Pluk was ook wanhopig op zoek naar een woning. Het boek en vooral ook de gelijknamige film inspireerden ons”, zo vertelt de woordvoerder Mus (om veiligheidsredenen een schuilnaam). “We kennen elkaar van kunstprojecten en maatschappelijke acties. Sommige van ons studeren nog, anderen zijn al aan het werk.”

Weer bewoonbaar maken
De kersverse buurtgenoten zijn een petitie gestart om steun te krijgen voor hun actie. De teller staat op ruim 450 handtekeningen. “We krijgen veel positieve reacties uit de buurt. Bewoners zien net als wij dat deze panden na tien jaar leegstand steeds verder in verval raken. Wij willen deze plek weer betekenis geven. Daarom werken we nu hard om de panden schoon en bewoonbaar te maken, een hele klus! Gelukkig krijgen we daarbij hulp van buurtbewoners. We willen straks ook culturele en maatschappelijke activiteiten organiseren, liefst in samenspraak met de buurt. Klop gerust aan, we maken graag kennis.”

Conflict eigenaar en gemeente
De panden staan al tien jaar leeg. Ze zijn van binnen volledig gestript en afgesloten van gas/water/elektra. Eigenaar Marcel Paping wil er 12 appartementen realiseren met op de begane grond winkelruimte. In een nog uit te graven kelder wil hij een parkeergarage maken. Hij heeft destijds ook de achtergelegen pand Wagendwarsstraat 48 aangekocht, met de bedoeling die te slopen voor een inrit naar de parkeergarage.

Echter hebben eigenaar en gemeente een conflict gekregen over de geplande garage met uitrit. De gemeente en de buurt vrezen voor verkeersoverlast in de smalle Wagendwarsstraat, een woonerf. Het conflict sleept zich al lang voort. In 2020 stelde de rechter de gemeente in het gelijk om een vergunning te weigeren. Bemiddeling door wijkraad, naburige winkeliers, collega projectontwikkelaars, vrienden en bekenden heeft niks uitgehaald, de zaak zit muurvast. In de periode 2018-2019 is het conflict ook uitgebreid besproken in de gemeenteraad, zie de raadsbrief en antwoorden op schriftelijke vragen. De situatie wordt in de lokale politiek vaak aangehaald als ongewenste leegstand in tijden van woningnood.

De krakers hebben hun eerste spandoeken uitgerold – foto: Arnoud Wolff
Krakers starten een petitie
De eveneens gekraakte woning Wagendwarsstraat 48 – foto: Arnoud Wolff
Krakers zijn begonnen met opruimen om de panden weer bewoonbaar te maken. Drinkwater krijgen ze van (over)buren, waar ze ook gebruik mogen maken van sanitaire voorzieningen. Foto: instagram @pluk_utrecht