Net 60 jaar geworden besloot ik om een deel van de Camino, de beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella, te lopen. Met een kleine camera legde ik onderweg vooral mijn beweegredenen om op pad te gaan vast. Over de tocht zelf van 70 dagen kan ik kort zijn: een geweldige, vooral zintuigelijke ervaring.
Na thuiskomst liet ik de video’s onberoerd. Ik wilde het ‘normale’ leven weer oppakken en alle indrukken verwerken.
Pas na drie maanden bekeek ik de beelden terug. Vreemd! Ik zag een man, een wandelaar, die maar doorloopt en zijn ervaringen onder woorden probeert te brengen. De schoonheid van het landschap en bijzondere ontmoetingen. Maar gedurende de tocht zakt hij steeds verder in zichzelf weg.
Ik monteerde de beelden tot één lange selfie en liet ‘m aan diverse tv-omroepen zien. Helaas, weinig enthousiasme: “te lang, te vreemd, niets voor ons.”
Eind 2018 sprak ik met Podium Oost af om mijn film daar te vertonen. Plots meldde zich echter een filmdistribiteur. Een stroomversnelling. De film kreeg de titel ‘Camino, a feature length selfie’ en werd geselecteerd voor filmfestivals in binnen- en buitenland. Daarna volgde vertoning in 35 filmtheaters met na twee weken een Kristallen Award voor het behalen van 10.000 bezoekers. De film is komend jaar zelfs te zien op National Geographic!
Ja, een wandeling die behoorlijk uit de hand is ‘gelopen’. “Ben je er door veranderd?” Nee hoor, maar ik ben wel gevoed met een bijzondere ervaring. En ik wandel vaker naar het centrum, of andere plekken in de stad. Zo heb ik, na ruim 30 jaar dat ik hier in Oost woon, onze wijk te voet opnieuw leren kennen. Gewoon een stukje lopen, heerlijk!
Martin de Vries (63) woont in Oost en is editor, filmmaker en producent. Hij was o.a. decennialang de vaste editor van Van Kooten en De Bie, samensteller en editor van het programma Villa Felderhof en medeoprichter van Tv-zender NostalgieNet. Met zijn documentaire ‘Camino, a feature length selfie’ debuteerde hij als filmmaker.
Deze column verscheen in de Oostkrant van december 2019.