Duurzame hofmakerij

Bewoners van het 150 jaar oude Oudwijckhofje (voor alleenstaande vrouwen) willen graag hun huurwoningen verduurzamen. Ze krijgen hulp van Energieteam Oost, een groep ervaren buurtgenoten die weten hoe je dit soort oude huisjes verduurzaamt. De eerste stap is praktisch: kieren afplakken, radiatorfolie aanbrengen, cv zuiniger afstellen en gloeilampen vervangen door led-spots. Maar een heel hofje aardgasvrij maken, een rijksmonument bovendien? Dat vergt grotere ingrepen (dubbel glas, vloerisolatie etc.). Het Energieteam Oost gaat daarom (gratis) een plan uitwerken waarmee huurders en stichtingsbestuur, de eigenaar van het hofje, om tafel kunnen. Hofmakerij in Oost!

Samen sterk
Jurriaan Cals is lid van het Energieteam Oost, een samenwerking van de wijkcoöperatie en Energie-U. “Beide bewonersorganisaties willen bewoners in Oost een stem geven bij het aardgasvrij maken van hun woning. Laat niet alles door de gemeente en Eneco dicteren! We helpen zowel eigenaren als huurders met praktische raad en daad. Zoals de bewoners van dit hofje. Enkelsteens muren, kierende houten vloeren, enkelglas en een niet geïsoleerd puntdakje, zij hebben een grote uitdaging. Onze vrijwilligers – we noemen ze energieambassadeurs – hebben gelukkig veel ervaring en helpen graag. Neem gerust contact met ons op als jij en je buren ook willen verduurzamen. Want samen staan we sterker, vooral richting gemeente, pandeigenaren, woningbouwverenigingen en leveranciers.”

Over het Oudwijckhofje
In de bocht van de Oudwijkerveldstraat, een zijstraat van de Burgemeester Reigerstraat, ligt verscholen achter een monumentaal hek het Oudwijckhofje, gesticht in 1873. De eerste woningen waren bestemd voor protestantse weduwen van minimaal middelbare leeftijd die hier – mits ‘knap (netjes) en fatsoenlijk’ – met hooguit drie kinderen mochten wonen. In 1936 werd het hofje uitgebreid met twee rijtjes, waardoor het nu 33 woningen telt. Nog altijd mogen er volgens de stichtingsakte alleen vrouwen wonen, echter zijn geloof, leeftijd en leefstijl minder van belang. Wél zijn de huren al 150 jaar (heel) sociaal. In 2001 is het hofje uitgeroepen tot rijksmonument. Filmliefhebbers kennen het hofje wellicht uit de film Keetje Tippel van Paul Verhoeven uit de jaren 70.

[i] www.stichtinghetoudwijckhofje.nl

Energieambassadeur Kees gaat de woning bekijken van Marieke (met de jongste hofbewoner Fedde in haar armen). Rechts op de foto staat Lydia van de bewonerscommissie – foto: Arnoud Wolff
Oprichtingssteen uit 1873 in de gevel van nr 26 – foto: Arnoud Wolff