Paul Bersee

Aan de rand van Rijnsweerd ligt een lange laan die bekendstaat als de Boulevard of Broken Dreams. Ze kreeg deze sonore naam omdat hier na de bouw van de vele appartementen, eind jaren zeventig, tal van gescheiden vrouwen en mannen onderdak hebben gevonden. In de buurt van Schiphol wordt een wooncomplex Hunkerbunker genoemd, waar onder andere gescheiden stewardessen na een ‘vroegtijdig afgebroken vlucht’ gaan wonen. Smart en chagrijn leveren in ieder geval melodieuze namen voor woonplekken op.

Vóór hun scheiding woonden de stellen in Rijnsweerd vaak eerst een straat verderop in luxe woningen, aan de zogenaamde zilverkust, of soms zelfs in een vrijstaande villa iets verderop aan de goudkust. Toen geloofden ze nog dat geluk en eeuwige liefde onlosmakelijk bij het leven hoorden.

Maar hier op de bronskust vol verbrijzelde dromen vloeien de tranen en worden wonden gelikt. December is dan geen maand om naar uit te kijken, met al zijn knusheid en feestelijkheden waar een gebroken hart weinig trek in heeft.

Maar meestal knappen de teleurgestelden na een tijdje weer op. Dan verhuizen ze met een nieuwe partner naar een andere buurt of stad. Of ze storten zich als happy single in een opgewekt en bruisend bestaan. De Boulevard of Broken Dreams mag dan lang zijn (nummers 5 tot en met 893!), uiteindelijk gloort er licht aan het eind van de laan. Met deze geruststellende gedachte wens ik u allen prettige kerstdagen toe en een gelukkig nieuwjaar vol veelbelovende dromen …

Paul Bersee (1957) woont in Rijnsweerd. Zijn nieuwste boek met verzamelde columns Uterech heb is o.a. te koop bij Bruna Nachtegaalstraat.

Deze column verscheen in de krant van dec 2024.