Burgemeester Sharon Dijksma onthulde een plaquette om verzetsheldin Truus van Lier (1921-1943) te herdenken. Truus schoot op 3 september 1943 de hoofdcommissaris van politie Gerard Kerlen dood die op het punt stond een grote groep Utrechtse joden en verzetsmensen op te pakken. Niet veel later werd Truus zelf verraden en voor het vuurpeloton gezet.
Eerste vrouwelijke verzetsheld?
Truus groeide op in het huis naast het beroemde Rietveldhuis. Het is nu een ticketoffice, daarom is het Centraal Museum een van de supporters van dit eerbetoon. Schrijver en buurtgenoot Jessica van Geel schreef eerder een biografie over de eigenaar van het Rietveldhuis, Truus Schröder, en werkt nu aan een boek over het buurmeisje Truus van Lier. “Het was vrij zeldzaam dat vrouwen het gewapende verzet ingingen. Veel mensen kennen het verhaal van Hannie Schaft door de film en het boek. Maar we weten nu dat Truus van Lier haar aanslag pleegde vóórdat Hannie Schaft de wapens trok. Misschien was ze wel de eerste vrouw die in haar eentje een liquidatie uitvoerde.”
Struikelsteen voor Truus
In de stoep voor het huis werd ook een Stolperstein (struikelsteen) geplaatst als onderdeel van een gedenkmonument van kunstenaar Gunter Demnig. Er liggen inmiddels meer dan 70.000 van deze stenen in Europa en Rusland, waarvan meer dan 120 in Utrecht.
Foto’s – Arnoud Wolff