De vuilnisman verdwijnt langzaam uit het straatbeeld van Oost nu ook restafval in de ondergrondse container moet. Dit zogenoemde Nieuwe Inzamelen heet een service voor de burger, want je kunt een vuilniszak (gratis) wegbrengen zodra die vol is. Maar bij sommige containers regent het klachten: ze zitten snel vol en vuilniszakken hopen zich op. De Antoniushof is zo’n beruchte plek. Bewoners zijn de rommel zat en beleggen een infoavond in buurtcafé Jan Primus. Schone Stad Coach Robert Campuysen legt uit wat bewoners zélf kunnen doen om een vuilnisbelt te voorkomen.
Forse boetes
“Als een container vol is, mag je een vuilniszak er niet bij plaatsen. Dus óf mee terug naar huis, óf doorlopen naar een container verderop, hoe vervelend dat ook is. Maar ja, niet iedereen heeft daar zin in. Wel goed om te weten: onze boa’s zoeken altijd naar adreslabels . Vorig jaar hebben ze in de hele stad 1.750 boetes van €100 opgelegd.”
Verstopt door karton
“De meeste containers zijn uitgerust met een sensor. We monitoren daarmee continue hoe vol ze zijn. De ophaalroutes worden dan zo gepland dat ze tijdig geleegd worden. Containers zitten daardoor zelden 100% vol. Toch melden bewoners geregeld dat de klep niet meer open gaat. De container zit dan verstopt. Boosdoeners zijn uitpuilende 60 liter vuilniszakken en grote stukken karton die na het sluiten van de klep het draaimechanisme klemzetten. Daarom mijn tip: breng je vuilniszak weg als ie minder dan 90% vol zit en scheur karton in kleinere stukken. En prop het niet met geweld in de container.”
Zelf oplossen
“De sensoren kunnen verstoppingen niet altijd detecteren. Bewoners kunnen ons helpen door een verstopping te melden via onze website of de meldkamer 14-030. Nog mooier: los een storing zelf op! Je kunt van mij een sleutel en een stamper in beheer krijgen. Daarmee open je de zijkant van een container en duw je eenvoudig een vastzittende zak of stuk karton de bak in. Het is een snelle manier om bijplaatsingen te voorkomen. Ik heb in Oost al meerdere sleutels en stampers uitgegeven. Mail naar samenschoon@utrecht.nl als je interesse hebt.”
Meer info over het Utrechtse afvalbeleid: www.utrecht.nl/wonen-en-leven/afval/