Sint Maarten Parade

Vrijdag 11 november kun je genieten van de grote Sint Maarten Parade. Tientallen metershoge lichtsculpturen gaan in een lange optocht van het Maliebaanstation via de singels naar het Moreelsepark. Dansers, muzikanten en theatermakers begeleiden de stoet. Samen met vele brandende fakkels en vuurspuwers langs de route is de parade een indrukwekkend spektakel voor jong en oud!

Thema De Pest
Als afsluiter van Utrecht 900 Jaar stadsrechten pakt organisator Sharing Arts Society deze editie van de jaarlijkse parade extra uit. Elke wijk is met een thema uit de rijke historie van onze stad aan de slag gegaan. Oost kreeg het thema ‘De Pest’, een dodelijke ziekte die de stad eeuwenlang in de greep had. Voor projectleider en kunstenaar Jurrian van den Haak een uitdaging: “De pest is natuurlijk een weinig vrolijk onderwerp, maar ja, een stad kent voorspoed én tegenspoed, dat hoort erbij. Ik ben aan de slag gegaan met studenten van de Hoge School Utrecht om ook namens Oost met mooie lichtsculpturen bij te dragen aan de parade. We kozen voor pestsymbolen als de het schip en de rat (de verspreiders van de pestbacterie), raaf, snavelmaskers en Magere Hein, hét symbool van de dood. In totaal hebben we zeven lichtsculpturen gemaakt die de studenten zelf zullen voortbewegen in de parade.”

Beelden komen tot leven
Een van de studenten is Emmanuela. “We maakten onze sculpturen, een soort kostuums, van wilgentakken en rijstpapier, breekbare materialen. Dat gaf frustraties, want knakkende takken en scheeftrekkende constructies schieten niet op. Uiteindelijk heb ik me daar maar bij neergelegd. Als mijn sculptuur weer ‘ns scheef stond dacht ik: het waren natuurlijk ook treurige tijden. Het einde maakte weer veel goed. Nadat we de lichtjes hadden aangebracht kwamen de beelden tot leven, heel gaaf. Spannend om vrijdag mijn vier meter hoge ‘kostuum’ aan te trekken en in de parade mee te lopen.”

Over Sint Maarten
Sint Maarten is de beschermheilige van de stad Utrecht. Elk jaar op 11 november herdenken we zijn sterfdag in het jaar 397. Feestelijk, want na de oogstmaand oktober is het tijd voor een feestje. Maarten (Martinus) was militair in het Romeinse leger en werd later kluizenaar en zelfs bisschop van het Franse Tours. Hij verwierf eeuwige roem toen hij bij de stadspoort van Amiens zijn rode soldatenmantel aan een arme naakte bedelaar gaf. Het rood-wit in het wapen van Utrecht en het tenue van F.C. Utrecht verwijst naar de rode mantel en het bijbehorende witte onderkleed.
Utrecht heeft een eeuwenoude band met Sint Maarten (Martinus). In de zevende eeuw vestigde missionaris Sint Willibrord zich in een kerkje dat de Franken hadden gebouwd op het huidige Domplein. Die benoemde Sint Maarten tot schutspatroon van de stad. Sinds 2011 organiseert Utrecht ter herdenking weer een parade met lichtsculpturen. Vuur speelt daarbij een grote rol, omdat in de vroege middeleeuwen de armen op Sint Maartensdag zingend en met fakkels langs de huizen van de rijken trokken in de hoop wat extra’s te krijgen. Tegenwoordig gaan kinderen op 11 november zingend met lampions langs de deuren.

Sint Maarten Parade
Start: 18:00 uur Maliebaanstation
Eind: 20:00 Moreelsepark
Routekaart

Meer info: www.sintmaartenutrecht.nl

Emmanuela in het frame van haar sculptuur