Het Utrecht Sciencepark – in de volksmond De Uithof – is officieel de 14de buurt van Oost. Hier doen 30.000 slimme koppen dagelijks onderzoek naar een gezonde, duurzame samenleving. Life Sciences noemen ze dat. Aan de hogeschool en universiteit studeren nog eens 55.000 studenten, waarvan 4.000 in vier hoge flats op het terrein wonen. Opvallend: met het welzijn van die bewoners gaat het verre van goed. Uit onderzoek blijkt dat 44% (!) kampt met eenzaamheid, angst en depressie. Terwijl de missie van het wetenschapspark juist luidt: Samen naar een gezonde, duurzame toekomst. Samen, maar zónder de bewoners?
Ongezonde buurt
Waarom staat de leefbaarheid in deze buurt zo onder druk? De Uithof is vanaf de jaren 60 gebouwd op private grond, de gemeente heeft er weinig te vertellen. Onder de vlag Utrecht Science Park is een internationaal gerenommeerd wetenschapspark ontstaan, waar universiteit, ziekenhuis en bedrijfsleven nauw samenwerken. Het park telt inmiddels ook duizenden bewoners, maar er is weinig aandacht voor hun welzijn. Vooral in de avonden en het weekend bruist dit stukje Utrecht van geen kant. Zo mogen bewoners omwille van orde en veiligheid niks in de buitenruimte organiseren (straatfeest of EK-wedstrijd kijken). Ook is er geen buurthuis waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten organiseren. Het park wordt gerund als bedrijventerrein en niet als een (leefbare) woonbuurt.
Freiraum, supermarkt en inspraak
De besturen van de vier woonflats luiden daarom de noodklok: ze willen meer inspraak en zeggenschap over hun leefomgeving. Een lang gekoesterde wens is een eigen buurthuis, een Freiraum, dat de hele week open is voor bewoners. Als locatie hebben ze het al twee jaar leegstaande Primera-pand op het oog, zo schrijven ze in een oproep aan gemeente en Science Park. Daarnaast willen ze ook een grotere supermarkt, een pakketpunt, betere straatverlichting en vooral meer inspraak. Ze krijgen daarbij steun van de gemeenteraad die op 14 november het stadsbestuur en Science Park opriep (motie 492) om met bewoners van de Uithof om tafel te gaan, een belangrijke eerste stap naar een gezonde toekomst.